Hondsdolheid
Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid of rabiës, ook wel lyssa, is een ernstige aandoening als gevolg van een infectie met het rabiësvirus, meestal door een beet van een door rabiës besmet dier (onder andere honden, vossen, vleermuizen en katten). Hondsdolheid is uiterst gevaarlijk voor mensen en leidt onbehandeld tot de dood.
Hoe herken je hondsdolheid?
De incubatietijd (tijd van besmetting tot symptomen) verschilt enorm: 1 week tot 8 maanden. Ook de symptomen zijn niet meteen altijd even duidelijk. Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand. Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.
Wat te doen bij hondsdolheid?
Behandeling van deze ziekte is helaas niet mogelijk. Wel kunnen mensen en dieren behandelen indien ze net gebeten zijn door een besmet dier. Eigenlijk is dit ook preventie, aangezien diegene op dat moment nog geen rabiës heeft.
Hoe bescherm je jezelf tegen hondsdolheid?
U kunt uw hond of kat beschermen tegen het rabiësvirus door uw dier te laten vaccineren. Na vaccinatie is een hond volledig beschermd tegen rabiës of hondsdolheid. In Nederland is dit niet verplicht en ook niet direct nodig omdat het zo goed als niet voorkomt. Zodra u de grens overgaat met uw huisdier bent u verplicht uw hond of kat 21 dagen van te voren te vaccineren. Voor mensen is er ook een vaccin tegen hondsdolheid, dit wordt vooral aanbevolen als u voor een langere tijd naar een land gaat waar deze ziekte voorkomt.

Een wereldkaart die laat zien waar hondsdolheid nog voorkomt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb